Colchester Passivhaus

A family home, set within the rural landscape of Colchester, designed to achieve very high sustainability credentials.

Influence for the massing and materiality of this contemporary ecohouse is drawn from the heritage of the local area, in particular the dual pitched roofs. The roof form serves to create a broken building outline and a non-monolithic aesthetic.

The house exploits the slope of the site to hide the lower floor from the road thus minimising the frontal silhouette. The reflex angle of the garden elevation opens the house up to the garden and the views and allows a more spacious building to unfold.

A core aim of the layout is to ensure that the clients can continue to enjoy the property as their needs change throughout their lifetimes. Level access from the driveway and throughout the entry level of the house is provided, offering all the accommodation required without the need to negotiate the stairs.

Joanna Lindley in London, Greater London, UK on Houzz